Buurtstencil       november 2001                                                                pag. 2

(vervolg Zuidas algemeen)
Tot slot hebben we aandacht gevraagd voor de sociale veiligheid. Voor de rijksoverheid is dit een voorbereidende stap in een zogenaamde tracéwet / m.e.r. (milieueffectrapportage) procedure. De gemeente sluit hierop aan met een bestemmingsplan / m.e.r.-procedure. De volgende stap is het uitbrengen van een planstudie waarin men al een keuze voor één of meer voorkeursalternatieven wil maken. 

Zuidas-accenten

Ons stadsdeel ZuiderAmstel heeft een initiatief genomen om eigen accenten te formuleren bij de Zuidas-ontwikkeling. Dit zijn punten die men in het overleg met de centrale stad wil bepleiten. Ook daarop hebben we gereageerd. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Teleurstellend vonden wij dat de notitie vooral ingaat op de behoeften van toekomstige bewoners, terwijl wij ervoor pleiten de belangen van de huidige bewoners voorop te stellen. Bewoners die hier over het algemeen lang wonnen en die overigens liever  niet - bestuurlijk - waren ‘afgeknipt’ van Zuid. Verder hebben we uiteraard het belang van goede fietsvoorzieningen opnieuw bepleit; benadrukt dat ons parkeersysteem geen experiment betreft, maar een regeling die is afgedwongen bij de komst van het WTC; dat we tegen een derde afslag zijn; dat we de buurt graag groen houden. Belangstellenden kunnen een kopie van onze reactie aanvragen. De bedoeling is dat een definitieve versie in december door de stadsdeelraad wordt vastgesteld.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

WTC

Wij hebben ons verzet tegen de komst van hoge nieuwbouw van het WTC op het Zuidplein. Onze argumenten waren: procedureel onzorgvuldig, te hoog, te veel volume, te éénzijdige bestemming, parkeernorm. Wij zijn daarom tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gegaan bij de Raad van State. Omdat de gemeente de bouwvergunning verleend had vóórdat de Raad van State ons beroep behandelde, zagen wij ons min of meer gedwongen tegelijk te proberen met een voorlopige voorziening bij de rechtbank de start van de bouw tegen te houden. Wij dienden - zoals de procedure voorschrijft - een bezwaarschrift bij de gemeente in en vroegen de Raad van State het bestemmingsplan te schorsen. De rechtbank wees helaas ons verzoek af. Ook de gemeente wees ons bezwaar van de hand. 
 

                                                naar pag. 3